Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ο ΑΝΑΝΑΣ (ananas sativus)Η Καλλιέργεια και η διατροφική του αξία!


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ήρθε η ώρα για τη μωβ πατάτα!



Στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας είναι από αυτή την εβδομάδα μια νέα ποικιλία πατάτας που ξαφνιάζει με την πρώτη ματιά. Ο λόγος, το χρώμα της, που είναι μoβ τόσο στη φλούδα όσο και στο εσωτερικό της.
Η πατάτα Purple Majesty,σύμφωνα με τους παραγωγούς της, είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, τις ανθοκυανίνες, από τις γνωστέςμας υποκίτρινες πατάτες.
Παρά την παράξενη εμφάνισής της, η Purple Majesty δεν είναι γενετικά τροποποιημένη. Η ποικιλία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο,στις ΗΠΑ, από παραδοσιακή ποικιλία. Στις Άνδεις, όπου εντοπίζεται η «κοιτίδα» της πατάτας, υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες, και ορισμένες από αυτές έχουν βαθυκόκκινο ή ακόμη και μοβ χρώμα.
Έρευνες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και τo ΙνστιτούτοΈρευνας Ποικιλιών της Σκωτίας κατέδειξαν ότι η μοβ πατάτα περιέχει μια φυσικήχρωστική, την ανθοκυανίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που διατηρούνται και μετά το μαγείρεμα.
Οι ανθοκυανίνες κατά ορισμένους ερευνητές έχουν θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν την πίεση του αίματος, ωστόσο υπάρχουν και μελέτες που αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό.

http://kipouroi.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εντομοκτόνα νέας γενιάς συνδέονται με τη νόσο των μελισσών



Ο επικεφαλής επιστήμονας της ερευνητικής ομάδας την οποία έχει συστήσει η αμερικανική κυβέρνηση για να μελετήσει τη μυστηριώδη νόσο που εξοντώνει τις μέλισσες σε όλον τον κόσμο υποστηρίζει ότι η νέα γενιά εντομοκτόνων είναι πολύ πιθανό να συμβάλλει αποφασιστικά στην εξαφάνισή τους. Σύμφωνα με τον... καθηγητή Τζέφρι Πέτις, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (που στην ουσία είναι νευροτοξίνες) εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών και τις κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτες στις ασθένειες και ειδικά στη μυστηριώδη νόσο η οποία τις εξοντώνει μαζικά τα τελευταία χρόνια.
Τα νεονικοτινοειδή είναι μια νέα ομάδα φυτοφαρμάκων με τα οποία εμποτίζονται οι σπόροι με στόχο την προφύλαξή τους από διάφορα έντομα και μύκητες ως το φύτρωμά τους. Πρόκειται για μια ομάδα φυτοφαρμάκων που έκανε δυναμικά την εμφάνισή της την τελευταία πενταετία και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν ανιχνευθεί στο χώμα, σε διάφορα μέρη των φυτών, καθώς και στη γύρη τους. Η παρουσία αυτών των φυτοφαρμάκων στη γύρη και μάλιστα σε αυξημένες ποσότητες προκαλεί την απορρόφησή τους από τις μέλισσες που έρχονται σε επαφή μαζί τους καθώς και τη μεταφορά τους στη συνέχεια στις κυψέλες, «μολύνοντας» έτσι και τις υπόλοιπες. Η Βayer, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό εταιρεία αυτών των φυτοφαρμάκων στον κόσμο, αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι είναι ασφαλή για τις μέλισσες αν χρησιμοποιούνται σωστά. 

http://aetos-grevena.blogspot.com/2011/01/blog-post_3887.html

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα Εξεταστικής Χειμερινού Εξαμήνου 2010-2011 Τμήμα ΦΠ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ



Ημερομηνία: 17/01/2011

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της Α’ Εξεταστικής για τα παλαιότερα εξάμηνα και εδώ το Πρόγραμμα της εξεταστικής για τους φοιτητές του Α’ Εξαμήνου. Διευκρινίζεται ότι οι φοιτητές του Α’ Εξαμήνου θα δώσουν τα μαθήματα σε μία εξεταστική, ενώ για τους παλαιότερους φοιτητές θα ισχύσει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πρόγραμμα Εξεταστικής Χειμερινού Εξαμήνου 2010-2011 Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Πρόγραμμα Εξεταστικής Χειμερινού Εξαμήνου 2010-2011. Δείτε εδώ το Πρόγραμμα της Α’ Εξεταστικής για τα παλαιότερα εξάμηνα και εδώ το Πρόγραμμα της εξεταστικής για τους φοιτητές του Α’ Εξαμήνου. Διευκρινίζεται ότι οι φοιτητές του Α’ Εξαμήνου θα δώσουν τα μαθήματα σε μία εξεταστική, ενώ για τους παλαιότερους φοιτητές θα ισχύσει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τοματοχυμός για γερά… οστά


Τοματοχυμός για γερά… οστά Δυο ποτήρια την ημέρα αρκούν για να δυναμώσουν τα εύθραυστα οστά
Δύο ποτήρια τοματοχυμού την ημέρα μπορεί να δυναμώσουν τα οστά και να μειώσουν τον κίνδυνο αναπτύξεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν καναδοί ερευνητές. Το όφελος πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας.
Η ουσία είναι η λυκοπένη (ή λυκοπένιο), που ήδη έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη και ότι προστατεύει από την καρδιοπάθεια.

Η οστεοπόρωση είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας 400.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη εξαιτίας της, ενώ άλλες 600.000 έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ζήτησαν από 60 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 60 ετών, να αφαιρέσουν για ένα μήνα από τη διατροφή τους όλα τα τρόφιμα με τομάτα (από το ίδιο το λαχανικό έως κάθε είδους σάλτσα).

Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά στο αίμα τους τα επίπεδα της χημικής ουσίας Ν-τελοπεπτίδιο, η οποία απελευθερώνεται όταν διασπάται η οστική μάζα.

Στη συνέχεια, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και έπιναν καθημερινά επί 4 μήνες δύο ποτήρια τοματοχυμό του εμπορίου που είθισται να περιέχει 15 mg λυκοπένη ή έναν εμπλουτισμένο τοματοχυμό (περιείχε 35 mg λυκοπένη) ή έπαιρναν κάψουλες λυκοπένης ή έπαιρναν κάψουλες από μία ανενεργό ουσία.

Οι γυναίκες που έπιναν έναν από τους χυμούς ή έπαιρναν τις κάψουλες λυκοπένης παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων του Ν-τελοπεπτιδίου, ενώ αντιθέτως δεν παρουσίασαν καμία βελτίωση όσες έπαιρναν τις κάψουλες με την ανενεργή ουσία.

Ο τοματοχυμός του εμπορίου ήταν εξίσου αποτελεσματικός με τον εμπλουτισμένο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το συμπέρασμα της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Osteoporosis International», ήταν ότι «δύο ποτήρια τοματοχυμός την ημέρα, με περιεκτικότητα 15 mg σε λυκοπένη, μπορεί να αρκούν για να ενδυναμωθούν τα εύθραυστα οστά».

Πηγή: advancehealth.gr 

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Έρευνες για καλλιέργειες που θα αναπτύσσονται με λιγότερο νερό


Καλλιέργειες που θα αναπτύσσονται με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού, θα αποτελέσουν το αντικείμενο πειράματος που θα τεθεί σε εφαρμογή στη Λάρισα, στο πλαίσιο αναζήτησης των καλλιεργειών του μέλλοντος...
Καλλιεργειών, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και κυρίως των υδάτινων, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, όπως κατ' επανάληψη έχουν επισημάνει ειδικοί απειλείται από ερημοποίηση στο μέλλον λόγω έλλειψης υδάτινων πόρων.
Στην πράξη το πείραμα - έρευνα θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη και προβλέπεται να κατασκευαστούν ειδικά θερμοκήπια όπου θα πραγματοποιηθεί. Δύο από αυτά θα γίνουν στη Λάρισα και τα άλλα δύο στην Κύπρο.
Συντονιστής της έρευνας είναι ο καθηγητής του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας, Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο οποίος σημειώνει, ότι μετά από μελέτη για λογαριασμό της ΕΕ, διαπιστώθηκε πως η Θεσσαλία, κατέχει την πρώτη θέση πανελλήνια σε κατανάλωση νερού, για την κάλυψη των αγροτικών δραστηριοτήτων.
Η συγκεκριμένη έρευνα φέρει τον τίτλο «προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδάτινους πόρους». Πρόκειται για την εφαρμογή του έργου «adapt2change» με προϋπολογισμό 2,5 εκ ευρώ (το μεγαλύτερο που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα) που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ κατά 50%. Την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε το ΤΕΙ Λάρισας με την συμμετοχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, του ΤΕΙ Πειραιά και του ΚΕΚ Ευρωπληροφόρηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_4459.html

Τα ρόδια είναι βόμβες αντιοξειδωτικών

ΡΟΔΙΑ 
Ο μόνος λόγος που με έκανε παλιότερα να φρενάρω την κατανάλωση ροδιών ήταν η παράλογη τιμή τους. Μιλάμε για την εποχή που όλα τα ρόδια ήταν εισαγόμενα και κυρίως από το Ιράν και την Ινδία.

Τώρα βρίσκει κανείς σχετικά εύκολα ελληνικά ρόδια και στο σύντομο μέλλον θα έκουμε πολύ περισσότερα γιατί έχουν φυτευτεί πολλές ροδιές σε μέρη όπως η Δράμα,το Κιλκίς,τα Φάρσαλα, η Πέλλα κλπ.

Τα ρόδια είναι βόμβες αντιοξειδωτικών όπως και τα berries και στην πράξη ανήκουν σ'αυτά! Όταν τρώει κανείς τέτοιες τροφές είναι σαν να ντοπάρει τον οργανισμό του,σαν να ρίχνει μέσα στο σώμα του ένα πανίσχυρο καθαριστικό που παίρνει σβάρνα κάθε λογής βλαβερές εναποθέσεις και το παραδίδει καθάριο όπως ενός παιδιού. Χρειάζεται βέβαια συστηματική χρήση.

Τα ρόδια περιέχουν τόσα αντιοξειδωτικά που κάνουν το πράσινο τσάι και τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού να ωχριούν μπροστά τους. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση συνδέονται με την καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου με προεξάρχοντα αυτόν του προστάτη. Ισχυρές είναι οι ενδείξεις και για τους καρκίνους του στήθους και του παχέος εντέρου.

Μαζί με τις ανθοκυανίνες βοηθάνε στην τροφοδοσία της καρδιάς με περισσότερο οξυγόνο γιατί αποτρέπουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης/LDL και συνεπώς μειώνουν το ενδεχόμενο της αθηρωμάτωσης.

Πιστεύεται μάλιστα ότι η δράση τους αυτή μπορεί να είναι εκτός από προληπτική και θεραπευτική.
Επιπρόσθετα έχουν την αντιθρομβωτική δράση της ασπιρίνης. Οι ταννίνες του περιέχουν τα ρόδια ενισχύουν πιο στοχευμένα το ανοσοποιητικό και μειώνουν τη συστολική πίεση.

Ενθαρρυντικές είναι κι οι ενδείξεις για τη πρόληψη τηης νόσου του Αλτσχάιμερ. To ρόδι μειώνει τις αμυλώδεις εναποθέσεις στον εγκέφαλο. Θα μπορούα να σταχυολογήσω και άλλα οφέλη αλλά δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερο νόημα.

Το ερώτημα είναι :
Γιατί αφού έχουμε μια τέτοια αντιοξειδωτική βόμβα στο οπλοστάσιο μας και μάλιστα σε χαμηλό κόστος δεν την εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει;

Πως να τρώτε τα ρόδια
Κατ' αρχάς να τα προτιμάτε από τους χυμούς. Άλλο πράγμα το ολόφρεσκο και άλλο κάτι που μπορεί να έμεινε για μήνες στα ράφια ή τα ψυγεία! Αν όμως πάτε σε χυμό προτιμήστε 100% φυσικό χυμό από ψυγεία. Κόψτε και αφαιρέστε την κορόνα του ροδιού και μετά τεμαχίστε το σε 5-6 κομμάτια. Το άσπρο μέρος μπορείτε να το αφαιρέσετε αλλά και να το φάτε δεν έγινε τίποτα. Προσοχή λερώνει! Καλό είναι να μη σας βλέπουν άλλοι την ώρα που το τρώτε! Δεν θα είστε και στα καλύτερα σας!

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

http://kouventanaginetai-nikolos.blogspot.com/2011/01/blog-post_295.html

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Το ακριβότερο ...έντομο

Ένας γιγαντιαίος λουκάνος (είδος σκαραβαίου) (Dorcus hopei), μήκους 80 χιλιοστών πουλήθηκε για 90.000 δολάρια, σε ένα μαγαζί, στο Τόκιο, στην Ιαπωνία, στις 19/8/1999...



Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com  http://clopyandpaste.blogspot.com

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Σοβαρή νόσος απειλεί τα πλατάνια

Μια από τις πιο καταστρεπτικές νόσους δασικών δένδρων παγκοσμίως έχει εισβάλει στην Ήπειρο, στις πηγές του ποταμού...
 Ευρώτα, στο αρκαδικό οροπέδιο και στην Αρχαία Ολυμπία.
Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που απειλεί τα υπεραιωνόβια δέντρα.
Από το 2003, οπότε πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσσηνία, ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, έχει νεκρώσει στην Πελοπόννησο χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια.
Η διασπορά του παθογόνου οργανισμού οφείλεται κυρίως σε μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων.
Στην Ελλάδα ο μύκητας πιθανότατα εισήχθη με φυτευτικό υλικό από την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται όμως η είσοδός του με κάποιο μολυσμένο μηχάνημα ή εργαλείο.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι, αν και ο μύκητας έχει νεκρώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαβλέπει κανέναν κίνδυνο.
Ο μύκητας C. platani αναπτύσσεται μέσα στα αγγεία του ξύλου στον κορμό, στους κλάδους και στις ρίζες των δένδρων που προσβάλλει.
Σε μεγάλα δένδρα παρατηρούνται συμπτώματα ημιπληγίας, με την εμφάνιση νεκρώσεων σε έναν μεγάλο βραχίονα στη μία πλευρά του δένδρου, στη συνέχεια όμως η προσβολή επεκτείνεται και στο υπόλοιπο δένδρο.
Σε μικρότερα δένδρα είναι συχνότερα τα συμπτώματα αποπληξίας, με ολική νέκρωση του δένδρου.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου, που παρατηρείται μετά την αφαίρεση του φλοιού σε προσβεβλημένα τμήματα του κορμού ή των κλάδων που δεν έχουν ακόμα νεκρωθεί, συνήθως κοντά σε έλκη, στα όρια του νεκρού και του ζώντος σομφού ξύλου.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=231766&cid=4