Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες

 Για να μη μαυρίζουν οι μπανάνες

Για να μη μαυρίσουν οι μπανάνες στο ψυγείο:
Τις βρέχουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό και τις κλείνουμε πολύ καλά σε μια σακούλα του super market, όχι πλαστική.
Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε στο ψυγείο κι έτσι τις βρίσκουμε πάντα στην κατάσταση που τις αφήσαμε.
Πηγή: meacolpa.blogspot.com


Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Συνελήφθη υπεύθυνος αγροτικού συνεταιρισμού για μη καταβολή του δώρου

 Συνελήφθη υπεύθυνος αγροτικού συνεταιρισμού για μη καταβολή του δώρου
Συνελήφθη, σήμερα το μεσημέρι στη Σητεία, από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας, ένας 63χρονος, για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων σε εργαζομένους σε Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Ειδικότερα, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσαν στον Επόπτη Εργασίας 24 από τους 64 εργαζομένους, για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων, αναζητήθηκε και συνελήφθη ο 63χρονος, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας.
Ο 63χρονος με τη σχηματιζόμενη σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.
Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε απλά, ότι οι καταγγελίες στο Σ.Ε.Π.Ε για μη καταβολή του Δώρου έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αξίζει να δούμε, εάν θα ακολουθηθεί η ίδια ακριβώς διαδικασία όπως άλλωστε επιβάλλει και προβλέπει ο Νόμος και για σαφώς πολύ ..μεγαλύτερα .. «ψάρια», όπου μερικά από αυτά μάλιστα είναι και πολύ …ηχηρά ονόματα στον κόσμο των επιχειρήσεων! Οψόμεθα!

http://troktiko.eu/2011/12/sunelifthh-upeuthunos-agrotikou-sunetairismou-gia-mh-kataboli-tou-dorou/

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πόσο υγιεινός είναι ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού;


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία ανάλυσαν τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που στύβεται από μηχανές σε επιχειρήσεις εστίασης. Σύμφωνα με την έρευνα οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι το 43% των δειγμάτων υπερέβαινε τα αποδεκτά επίπεδα εντεροβακτηριδίων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. ..

Οι ερευνητές συνιστούν ότι για να γίνει ένας φρέσκος χυμός, χρειάζεται σωστός χειρισμός. Οι αποχυμωτές πρέπει να έχουν πλυθεί σωστά πριν τη χρήση και ο χυμός να σερβίρεται αμέσως μετά το στύψιμο, αντί να αποθηκεύεται σε μεταλλικές κανάτες.

Περίπου το 40% του φρέσκου χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην Ισπανία πωλείται σε μπαρ και εστιατόρια. Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, η κακή χρήση των πορτοκαλιών και ο ανεπαρκής καθαρισμός του εξοπλισμού του αποχυμωτή, προκαλεί βακτηριακή μόλυνση.

Η ομάδα των ερευνητών συνέλεξαν και έκαναν μικροβιολογική ανάλυση σε 190 παρτίδες χυμό πορτοκαλιού από διαφορετικές τοποθεσίες εστίασης, την ίδια ημέρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 43% των δειγμάτων υπερέβαιναν τα επίπεδα εντεροβακτηριδίων, που θεωρούνται αποδεκτά από τους ισχύοντες κανονισμούς τροφίμων στην Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, το 12% των δειγμάτων υπερέβαιναν τα επίπεδα αρκετών μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα Ελέγχου Τροφίμων, στο 1% και στο 0,5% των δειγμάτων αντίστοιχα, βρέθηκαν βακτηρίδια αρκετών τύπων σαλμονέλας και του σταφυλόκοκκου αουέους.

Η Δρ Ιζαμπέλ Σοσπέντρα, επικεφαλής της μελέτης αυτής, δήλωσε: "Ένα ποσοστό του χυμού των πορτοκαλιών καταναλώνεται αμέσως μετά το στύψιμο, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας ένα μεγάλο ποσοστό χυμού, παραμένει απροστάτευτο μέσα σε μεταλλικές κανάτες".

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μερικοί χυμοί όταν φυλάσσονταν σε μεταλλικές κανάτες παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα εντεροβακτηριοειδών κατά 81%. Ωστόσο, όταν ο φρεσκοστυμμένος χυμός σερβίρεται σε ένα ποτήρι, τα ποσοστά αυτά πέφτουν στο 22%.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές. Για να εξασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών, οι ειδικοί συνιστούν οι αποχυμωτές να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κατάλληλα. Το ίδιο ισχύει και για τις κανάτες που αποθηκεύεται ο χυμός, αν και θα ήταν καλύτερα ο χυμός να καταναλώνεται λίγα λεπτά αφού στυφτεί.

Είναι γνωστό πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού είναι αυξημένη, λόγο της άριστης γεύσης και της θρεπτικής αξίας. Είναι επίσης γνωστό πως ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καροτενοειδή, φαινολικές ενώσεις και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το ισπανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αγροτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας, μόνο το 2009 οι Ισπανοί ήπιαν 138 εκατομμύρια λίτρα χυμό πορτοκαλιού και το 40% αυτής της ζήτησης ήταν φρεσκοστυμμένος χυμός που καταναλώθηκε σε επιχειρήσεις εστίασης.

www.ygeiaonline.gr

Αιτήσεις 594 παραγωγών της Κρήτης για αποζημιώσεις από το βακτήριο e-coli,



ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ,

Την κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, προκάλεσε η στάση του ΟΠΕΚΕΠΕ έναντι 594 παραγωγών από την Κρήτη που είχαν υποβάλλει αιτήσεις, ζητώντας αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος λόγω του ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli.
Ο κ. Αυγενάκης ζητά διευκρινήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο βουλευτής επισημαίνει ότι: «Την αντίδραση αγροτικών συνεταιρισμών του Λασιθίου προκάλεσε η άρνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να επανεξετάσει 594 αιτήσεις παραγωγών που ζητούν αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος, λόγω του ευρωπαϊκού σκανδάλου για το βακτήριο e-coli» και συμπληρώνει ότι «η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί «Ησίοδος», «Εκτός Εποχής» και «Κουτσουρά» απέστειλαν εξώδικο προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας ζητούνταν η επανεξέταση των φακέλων, όσων παραγωγών θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν κατά τη διαδικασία αποζημιώσεων για το E-Coli», υπενθυμίζοντας ότι «συνολικά κατετέθησαν και πρωτοκολλήθηκαν 594 αιτήσεις».

Ωστόσο, αναφέρει ότι: «Στην απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με αρ. πρωτ. 114956 από 8/12/2011, αναφέρεται ότι η επανεξέταση θα πραγματοποιηθεί από τις τοπικές υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και θα αφορούν μόνο τους παραγωγούς που ήδη έχουν πάρει χρήματα από το μέτρο αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως υπήρξε «η έντονη αντίδραση των παραγωγών και των συλλόγων τους για την επανεξέταση ορισμένων μόνο των περιπτώσεων, που μάλιστα αφορά ελάχιστο μόνο αριθμό αιτήσεων».

 http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=27433&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39
http://greecelands.blogspot.com/2011/12/594-e-coli.html

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Kάστανο: Γλυκός καρπός με θρεπτική αξία


Τα κάστανα προέρχονται από την ήπειρο της Ωκεανίας και είναι ένας καρπός υψηλής θρεπτικής αξίας τον οποίο γευόμαστε αποκλειστικά και μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες λιπαρών και ελαίων και έχουν υψηλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων που τους προσδίδει και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. ..

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωσή τους ανεβάζει σταδιακά τα επίπεδα της γλυκόζης, γι’αυτό και είναι μια τροφή που προτείνεται σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπροσθέτως είναι μια τροφή που έχει γίνει αποδεκτή από τον Σύλλογο Καρδιάς (Ηeart Foundation).

Η περιεκτικότητα του κάστανου σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή, ωστόσο είναι καλής βιολογικής αξίας, όμοιας με αυτής των αυγών. Όμως σε αντίθεση με τα αυγά, τα κάστανα δεν περιέχουν χοληστερίνη, ένω έχουν κάποια ποσότητα καλίου και βιταμίνης C χωρίς να περιέχουν αυξημένα ποσοστά νατρίου.

Στον παρακάτω πίνακα συγκρίνεται η θρεπτική αξία του κάστανου με το μήλο.

Θρεπτική αξία ανά 100γρ προϊόντος


Όπως φαίνεται και στον πίνακα, το κάστανο έχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το μήλο, αλλά και τριπλάσιες θερμίδες στα 100γρ.

Παρακάτω παρουσιάζονται δύο εύκολες και γευστικές συνταγές με κάστανα.

Σαλάτα με σπανάκι και κάστανα

Υλικά για 4 μερίδες
2 κιλά σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
150γρ άπαχο χοιρινό ζαμπόν
220γρ βρασμένα, καθαρισμένα κάστανα κομμένα στα δυο
Ένα βραστό σφιχτό αυγό κομμένο σε φέτες
Μια σκελίδα σκόρδο
2 με 3 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλύντε σχολαστικά τα φύλλα σπανάκι και προσθέστε τα κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα μπολ σαλάτας. Θερμάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα κάστανα και το σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι το μίγμα να ροδίσει και προσθέστε τα κομματάκια ζαμπόν χοιρινό και το ξύδι μπαλσάμικο και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μίγμα από το τηγάνι στα υλικά που βρίσκονται στο μπολ σαλάτας και ανακατέψτε καλά.

Θερμιδική αξία ανά μερίδα: 348 kcal.

Σούπα με κάστανα και Λαχανικά

Υλικά για 4 μερίδες
500γρ κάστανα καθαρισμένα κομμένα σε 2 κομμάτια
60γρ φυτική μαργαρίνη
2 κύβοι κοτόπουλο
2 σεληνόριζες
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 κολοκύθια κομμένα σε φέτες
Αλάτι
Πιπέρι

Λιώστε τη φυτική μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα λαχανικά και τα κάστανα και σωτάρετέ τα σε μεσαία φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ένα ροδαλό χρώμα. Προσθέστε τους 2 κύβους κοτόπουλο και 4 ποτήρια νερό και βράστε το μίγμα μισοσκεπασμένο σε μεσαία φωτιά για μια ώρα.

Θερμιδική αξία ανά μερίδα: 375 kcal.

www.iatronet.gr

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Εύκολα μυστικά για να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά


Δε μετράει μόνο το τι τρώτε, αλλά και το πώς επιλέγετε να το φάτε. Ο τρόπος που ετοιμάζετε και σερβίρετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην αντιγήρανση και καταπολεμούν αρκετές ασθένειες, μπορεί να εξασθενίσει ή να τονώσει τη δράση τους. Μεγιστοποιήστε τα οφέλη των γευμάτων σας με τα παρακάτω μυστικά...

Τσάι

Mειώνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: προσθέτετε γάλα. Οι πρωτεΐνες στο γάλα δεσμεύουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τσάι, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφησή τους.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: προσθέτετε λεμόνι. Βοηθάει τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού να επιβιώσουν στο έντερο και να χωνευτούν καλύτερα.

Μπρόκολο

Mειώνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: δεν το μαγειρεύετε. Τα κύτταρα του ωμού μπρόκολου δρουν σαν ένα είδος φράχτη απέναντι στα αντικαρκινικά του συστατικά.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική του δράση όταν: τα τρώτε στον ατμό. Μπορείς επίσης να δοκιμάσετε τον βλαστό του, ο οποίος περιέχει 100 φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το ίδιο το μπρόκολο.

Σοκολάτα

Mειώνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: προτιμάτε την γάλακτος. Η ανάμιξη της σοκολάτας με γάλα μειώνει τις επιδράσεις των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο κακάο.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: προτιμάτε την αμυγδάλου. Επίλεξε μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα για να λάβετε μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Ε, που είναι σούπερ αντιγηραντική.

Λαχανικά

Mειώνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: Αν τα αφήνετε εκτεθειμένα πολλή ώρα μετά τον καθαρισμό και την παρασκευή τους κι όταν τα πολυμαγειρεύοετε.
Αυξάνετε την αντιοξειδωτική της δράση όταν: Προσθέτετε στα φαγητά δεντρολίβανο, θυμάρι, μέλι, μαστίχα και κόκκινο κρασί. Είναι παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και κερδίζετε επιπλέον γεύση, ευεξία ενώ συμβάλλετε στην αντιγήρανση.

Το μυστικό

Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στη σαλάτα σας προσθέστε ελαιόλαδο, διαφορετικά… πάνε χαμένα αν δεν προσθέσετε στη σαλάτα σας έστω και λίγο λάδι.

olagiatingunaika.blogspot.com

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μειώθηκε φέτος το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα

 Μειώθηκε φέτος το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα
 

Μείωση 5,3% εμφάνισε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2011 σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας ανήλθε στο 79,1% του μέσου κοινοτικού.
Στους «27», όπου το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 6,7% το 2011 σε σχέση με το 2010, αυξήσεις σημειώθηκαν σε 19 κράτη μέλη και μειώσεις σε οκτώ κράτη μέλη.
Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+43,7%), την Ουγγαρία (+41,8%) και την Ιρλανδία (+30,1%) ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (-22,5%) , τη Μάλτα (-21,2%) και την Πορτογαλία (-10,7%).

http://troktiko.eu/2011/12/meiothhke-fetos-to-agrotiko-eisodhma-sthn-ellada/

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Φρούτα και λαχανικά αυξάνουν το μέσο όρο ζωής των ηλικιωμένων


Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, όπως καρότα, πιπεριές, ακτινίδια, είναι σε θέση να αλλάξουν τον μέσο όρο ζωής τους από εκείνους με χαμηλή διαιτητική πρόσληψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η Εφημερίδα της Διατροφής, της Υγείας και της Γήρανσης...


Οι ερευνητές της μελέτης αρχικά έκαναν εξετάσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα των καροτενοειδών ( φρούτα και λαχανικά ) σε 687 ενήλικες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα σε σχέση με τη φυσική κατάστασή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη με φρούτα και λαχανικά, συσχετίστηκε με την προστατευτική επίδραση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

Τα τελευταία ευρήματα είναι η δεύτερη σχετικά μελέτη που εξετάσει τη σχέση μεταξύ των διαιτητικών προϊόντων και της βιώσιμης σωματικής απόδοσης. Μια προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους επιστήμονες, αποκάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα καροτενοειδών, είναι ένας δείκτης χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και οδηγούν προς την κατεύθυνση σοβαρής αναπηρίας.

Οι ερευνητές με αυτή τη μελέτη εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι μπορούν να βοηθήσουν άτομα με μελλοντική αναπηρία, ακόμη και με θνησιμότητα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alipanah και οι συνάδελφοι του πρότειναν μια σειρά από εξηγήσεις για τα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των θρεπτικών ουσιών, που θα μπορέσουν να προστατεύσουν από την εξέλιξη της γήρανσης, τη μυϊκή αδυναμία και η φυσική μείωση του οργανισμού.

Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε επίσης ότι η σωματική κατάσταση μπορεί περιστασιακά να σχετίζεται με την κακή διατροφή και ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ενδεικτικά μπορεί να προσφέρει στους ηλικιωμένους ισχυρή σωματική δύναμη και όρεξη για περπάτημα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών βρίσκονται, στο καλαμπόκι, στις ντομάτες, στο καρπούζι, στο ροζ γκρέιπφρουτ, στις κολοκύθες, στα κολοκύθια και στα καρότα. Οι ερευνητές συνιστούν για την πρόσληψη περίπου 6mg κάθε μέρα, η οποία ισοδυναμεί με τρία κλάσματα των καροτενοειδών τροφών.

www.ygeiaonline.gr

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C

 Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C
Η βιταµίνη C είναι µια υδατοδιαλυτή βιταµίνη µε σηµαντική αντιοξειδωτική δράση που κατέχει πρωτεύοντα διατροφικό ρόλο στην προστασία του ανοσοποιητικού µας συστήµατος. Θεωρείται ότι µπορεί να µειώσει τα συµπτώµατα της γρίπης και να συντοµεύσει τη διάρκεια της ασθένειας. Ο τρόπος όµως µε τον οποίο η βιταµίνη αυτή βοηθά στην καταπολέµηση των ιώσεων δεν έχει ακόµη διευκρινιστεί πλήρως.
Η Lona Sandon, καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο του Τέξας, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη για να εξηγήσει τη δράση της βιταµίνης C, επισηµαίνει ότι η συγκεκριµένη βιταµίνη βοηθά στην άµυνα του οργανισµού επειδή η πρόσληψή της αυξάνει τα αντισώµατα που «µάχονται» τις ασθένειες.
Πιο συγκεκριµένα, η βιταµίνη C βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών που µεταξύ άλλων έχουν ανάγκη και τα αντισώµατα. Όσο περισσότερη βιταµίνη C είναι διαθέσιµη στον οργανισµό µας τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα αντισώµατα. Έρευνες επίσης έχουν οδηγήσει στο συµπέρασµα ότι η βιταµίνη C µπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντιισταµινικό (η ισταµίνη του οργανισµού αυξάνει όταν κρυολογούµε και παρουσιάζουµε µπούκωµα στη µύτη). Επίσης, ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταµίνη C αυξάνει τα επίπεδα της ορµόνης ιντερφερόνη στο αίµα (οι ιντερφερόνες είναι φυσικές ουσίες που παράγονται ως απάντηση στις ιώσεις) µε συνέπεια να προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση που δέχονται από τους ιούς.
Μερικές καλές ιδέες για να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι:
1. Ένα ποτήρι χυµός πορτοκάλι στο πρωινό.
2. Η καθηµερινή κατανάλωση 2-3 φρούτων.
3. Επιλογή φρούτων ως ενδιάµεσο γεύµα.
4. Η συµπλήρωση κάθε γεύµατος µε µια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά.
5. Μεγάλη ποικιλία λαχανικών στη σαλάτα µας (ντοµάτες, µπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές πράσινες και κόκκινες).
6. Μία µε δύο φορές την εβδοµάδα πατάτα ψητή ή βραστή ως συµπλήρωµα στο γεύµα µας.
Tip
Πέντε µερίδες φρούτων και λαχανικών ηµερησίως µας παρέχουν 200mg βιταµίνης C, ποσότητα που κρίνεται επαρκής.
Πηγή: myworld.gr

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται επιδοτήσεις για τα ζαχαρότευτλα από το υπουργείο


Την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013 τους δικαιούχους, που θα ενταχθούν στη Δράση 2.3 για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Ζαχαρότευτλων, στο πλαίσιο του Μέτρου...

214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις», ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ.

Όπως επισημαίνεται, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη από ανεξάρτητο μελετητή, η οποία προσδιορίζει τα στοιχεία, με βάση τα οποία υπολογίζεται η αποζημίωση, που θα μπορεί να λάβει ο δικαιούχος και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης της Δράσης στο ΠΑΑ, μετά την πρώτη παρουσίασή της στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διάρκεια των δεσμεύσεων των δικαιούχων θα είναι 5ετής και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Η προκήρυξη της Δράσης θα γίνει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαμορφωθεί το σχετικό πρότυπο από τον Οργανισμό Πιστοποίησης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

http://www.on-news.gr/2011/12/blog-post_8098.html

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

«Ναι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων από τη Γαλλία

 «Ναι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων από τη Γαλλία
Την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης που απαγόρευε την καλλιέργεια γενετικά μεταλλαγμένων καρπών του αμερικανικού γεωργικού κολοσσού Monsanto ανέτρεψε απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας τη Δευτέρα. Το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας είχε απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων από το Φεβρουάριο του 2008, εν μέσω ανησυχιών για την επίδρασή τους στη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προσβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τώρα ουσιαστικά ακυρώνεται από το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει ότι οι μεταλλαγμένοι καρποί της Monsanto «θέτουν σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο είτε την ανθρώπινη υγεία είτε το περιβάλλον».
Ο υπουργός Γεωργία της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να εμποδιστεί η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου αραβοσίτου Monsanto 810.
Η Greenpeace κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να αντιδράσει γρήγορα και να επιβάλλει νέα απαγόρευση, υπό τον φόβο ότι η βιομηχανία τροφίμων θα σπεύσει να καλλιεργήσει γενετικά μεταλλαγμένους καρπούς ΜΟΝ810, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα παράσιτα.
H ποικιλία καλαμποκιού MON 810 έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτική στην πυραλίδα του αραβόσιτου, ενός εντόμου που καταστρέφει τις σοδειές.
Σημειώνεται πως η Γαλλία και η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και δέχονται πιέσεις από την ΕΕ να αλλάξουν στάση.

http://troktiko.eu/2011/12/nai-sthn-kalliergeia-metallagmenon-apo-th-gallia/

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κυδώνι: ωφέλιμο, χειμωνιάτικο και γευστικό


Γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αλλά και ως σύμβολο του έρωτα, το κυδώνι αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της υγείας από την οικογένεια των φρούτων και τι καλύτερο; Βρίσκεται και στην εποχή του. ..

Πολλοί πιστεύουν ότι το κιτρινωπό αυτό φρούτο, περίεργου σχήματος που θυμίζει μήλο και αχλάδι, προϋπήρχε του μήλου και μάλιστα πολλές αναφορές σε μήλα που αφορούν την αρχαιότητα, ουσιαστικά μιλούσαν για το κυδώνι, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορίας του μήλου που έδωσε η Εύα στον Αδάμ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, το κυδώνι συνδέεται με την Αφροδίτη, τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ενώ συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι, γι’ αυτό και θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα.

Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν συνδέσει με τη γονιμότητα και είχε, μάλιστα, εξέχουσα θέση στους γάμους, όπου προσφερόταν ως δώρο, ενώ το χρησιμοποιούσε και η νύφη για να φρεσκάρει την αναπνοή της πριν το μυστήριο. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Καυκάσου, η κυδωνιά, όμως, αυτοφύεται στις μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και η εποχή του είναι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε βρισκόμαστε στην καλύτερη περίοδο για να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Πέρα από την εντυπωσιακή ιστορία του και τους ονειροκρίτες απανταχού που θέλουν αυτόν που θα δει κυδώνι στον ύπνο του να έχει ευτυχία και γαλήνη στο σπιτικό του, το «χρυσό» αυτό φρούτο υπόσχεται να δώσει ώθηση στην υγεία μας και να μπει στη λίστα με τα αγαπημένα μας.

Η διατροφική του αξία

Φαίνεται πως οι παραπάνω αναφορές του κυδωνιού στην αρχαιότητα δεν είναι τυχαίες, αφού το φρούτο αυτό περιέχει πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν έναν από τους πιο υγιεινούς καρπούς.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως και κάλιο, ενώ περιέχει επίσης βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει διαιτητικές ίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του βρίσκεται ο φώσφορος και ο σίδηρος.

Το φρούτο αυτό περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και λιθώδη κύτταρα, ενώ οι θερμίδες που αποδίδει στα 100 γραμμάριά του ανέρχονται στις 60.

Ένα (χρυσό) μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα

Τα οφέλη των κυδωνιών είναι αρκετά, η κατανάλωσή τους, όμως, δεν αντιστοιχεί σε αυτή άλλων χειμερινών φρούτων. Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να μπουν για τα καλά στη διατροφή σας; Οι λόγοι είναι ότι:

-Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πεκτίνη (διαλυτή φυτική ίνα) η οποία βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας κατά πολύ όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

-Η πεκτίνη τους είναι επίσης σημαντική για αυτούς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων, ενώ μπορεί να βελτιώσει και τα επίπεδά τους στο αίμα, γι’ αυτό κι όλας κρίνεται απαραίτητο, όσοι πάσχουν από διαβήτη να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

-Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C (ένα μέτριο φρούτο παρέχει περίπου το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης) τονώνει το ανοσοποιητικό μας. Υψηλή δόση βιταμίνης C λαμβάνουμε, όμως, όταν καταναλώνουμε τα κυδώνια ωμά, καθώς όταν τα μαγειρεύουμε χάνεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης.

-Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο κάνει καλό στην καρδιά και σύμφωνα με έρευνες, μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά και των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης.

-Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του συμμετέχουν μαζί με όλα τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας, στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και μας καθιστούν επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο. Ταυτόχρονα τα κυδώνια έχουν αντιγηραντική δράση και πάλι λόγω των αντιοξειδωτικών τους.

-Το κρασί που παράγεται από κυδώνι θεωρείται πολύ ωφέλιμο για όσους πάσχουν από άσθμα.

-Το ωμό κυδώνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια στη διάρροια και σύμφωνα με μελέτες έχει και αντιιικές ιδιότητες, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από ουσίες που βρίσκονται στη φλούδα του.

-Άλλες σημαντικές ιδιότητές τους είναι ότι καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι, βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία και ο χυμός μαζί με την πούλπα ενός ψητού ή βραστού κυδωνιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιεμετική θεραπεία.

-Ο χαλκός του έχει πολλαπλή δράση στον οργανισμό μας, καθώς μειώνει τις βλάβες στους ιστούς, στηρίζει την υγεία των οστών και των νεύρων, ενώ υποστηρίζει και τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την κούραση και την αδυναμία.

-Η συχνή κατανάλωσή τους διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

Χρήσιμες συμβουλές για τους λάτρεις του κυδωνιού

-Διαλέξτε τα κυδώνια που είναι μεγάλα, σκληρά και κίτρινα (με λίγα ή καθόλου σημεία πράσινου).

-Αν διαπιστώσετε στάμπες και περίεργους λεκέδες πάνω στο κυδώνι ή αυτό είναι πολύ μικρό, καλύτερα να μην το προτιμήσετε.

-Σιγοβράστε τα ή ψήστε τα και μην προσθέσετε πολλή ζάχαρη, καθώς το φρούτο όσο μαγειρεύεται γλυκαίνει. Δοκιμάστε τη γεύση του μετά το μαγείρεμα για να δείτε αν και πόσο γλυκαντικό θα προσθέσετε.

-Αφαιρέστε τους σπόρους του πριν το μαγειρέψετε. Όπως στα μήλα, τα βερίκοκα και άλλα παρόμοια φρούτα, οι σπόροι περιέχουν αμυγδαλίνη, η οποία στο στομάχι μας αποδεσμεύει αργά υδροκυάνιο και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

-Αποθηκεύστε τα μέσα σε πλαστική σακούλα και διατηρείστε τα στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες.

-Δοκιμάστε τα με το χοιρινό, το μοσχάρι ή το κοτόπουλο για να τους δώσετε μια γλυκόξινη γεύση.

-Με τα κυδώνια μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, κομπόστα και λικέρ.

www.clickatlife.gr

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Μανιτάρια: γνωρίστε τα είδη και τα οφέλη τους


Είτε τα προτιμάτε α λα κρεμ, είτε μέσα στο ριζότο σας, είτε γεμιστά ή… στιφάδο, τα γευστικά μανιτάρια εκτός από διαφορετική υφή, χρώμα και... νοστιμιά στο πιάτο σας, χαρίζουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας – αρκεί να προσέξετε ποια επιλέγετε.



Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται τόσο στο φαγητό, όσο και για θεραπευτικούς λόγους και παρ’ όλο που κάποιοι τα εντάσσουν στα λαχανικά και άλλοι στα βότανα, στην ουσία είναι μύκητες και τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη.
Δεν είναι τυχαίο που οι Φαραώ τους έδιναν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι τους, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα μανιτάρια δίνουν έξτρα δύναμη στους πολεμιστές την ώρα της μάχης και οι Ρωμαίοι τα θεωρούσαν δώρο θεού και τα σέρβιραν μόνο σε γιορτές. Οι Κινέζοι, φυσικά, τα εκτιμούσαν ως πηγή υγείας και τα χρησιμοποιούσαν με θεραπευτικό σκοπό και απ’ ό,τι φαίνεται όλοι οι παραπάνω κάτι γνώριζαν, αφού πράγματι τα μανιτάρια παρουσιάζουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες που μπορούν να τονώσουν την υγεία μας.
Σήμερα, τα εκτιμάμε κυρίως για την ξεχωριστή γεύση και υφή τους, καθώς νοστιμίζουν το φαγητό ή παίρνουν τη γεύση άλλων συστατικών, ενώ μπορούν να προστεθούν παντού, από σαλάτες, μέχρι σούπες και σάντουιτς, μαζί με το κρέας, αλλά και μόνα τους.
Πολλά τα είδη του, λιγότερα τα εδώδιμα
Παρ’ όλο που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες είδη μανιταριών, τα εδώδιμα είναι πολύ λιγότερα, ενώ 700 είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες μανιτάρια σε άγρια δάση και λιβάδια, τα οποία χρειάζονται γνώσεις για να ξεχωρίσει κάποιος αν είναι βρώσιμα ή δηλητηριώδη, ενώ από αυτά, μόνο 150 είναι τα εδώδιμα είδη.
Το χρώμα και το σχήμα τους μπορεί να ποικίλλει δραματικά από μανιτάρι σε μανιτάρι και τα πιο γνωστά είδη που καταναλώνουμε στη χώρα μας είναι τα εξής:
-Τρούφα: Έχει σχήμα ακανόνιστο, σαν σφαιρικό, αποτελείται από μια σαρκώδη μάζα με έντονο άρωμα και είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού – γι’ αυτό και είναι ακριβή – ενώ ανάλογα με το χρώμα της ονομάζεται άσπρη ή μαύρη. Ωριμάζει γύρω στην άνοιξη σε αμμώδη χώματα και στην κουζίνα χρησιμοποιείται για να αρωματίσει το ρύζι ή τα ζυμαρικά ή να συνοδέψει κρεατικά, ενώ τρώγεται ακόμη και ωμή.
-Σιτάκι: Με επιστημονική ονομασία Lentinus Edodes, το σιτάκι έχει άσπρη και σφιχτή σάρκα στο «καπέλο» του, ενώ φυτρώνει την άνοιξη και το φθινόπωρο στα ασιατικά βουνά. Στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένο όσο άλλα είδη μανιταριών, παρ’ όλ’ αυτά όσοι το χρησιμοποιούν το προτιμούν τηγανητό.
-Ασπρομανίταρα: Ίσως τα πιο γνωστά μανιτάρια στη χώρα μας, είναι τα μικρά, κοινά μανιτάρια με χρώμα που ποικίλλει από άσπρο και εκρού μέχρι ανοιχτό καφέ και γκρι και κυκλοφορούν και με την ονομασία «μανιτάρια του Παρισιού». Τα βρίσκουμε ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες, μικρά ή μεγάλα και… στρουμπουλά και μπορούμε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα, την πίτσα, τις μακαρονάδες και το κρέας, ή να τα φάμε γεμιστά.
-Πλευρώτους: Έχουν περίεργο σχήμα, αρκετή σάρκα και αυλακώσεις στη μία πλευρά, ενώ στην άλλη έχουν πιο απαλή υφή. Υπάρχουν καλλιεργημένα, άγρια και βιολογικά και συχνά ένα μόνο μανιτάρι μπορεί να ζυγίζει… 4 κιλά. Χρησιμοποιούνται κυρίως ψητά, σε σούπες, αλλά μπορούν να συνοδεύσουν με επιτυχία τόσο κρεατικά όσο και θαλασσινά.
-Πορτομπέλο: Συνήθως έχουν πλατύ «καπέλο» χρώματος καφέ, ενώ γενικότερα τα πορτομπέλο είναι εντυπωσιακά σε μέγεθος. Έχουν γεύση και άρωμα κρέατος, γι’ αυτό μπορούν να το αντικαταστήσουν, ειδικά σε περιπτώσεις χορτοφάγων. Αν το μέγεθός τους το επιτρέπει, γίνονται και γεμιστά.
-Πορτσίνι (βασιλομανίταρο): Αφράτο, με χοντρό κορμό και απαλό δέρμα, το βασιλομανίταρο έχει γεύση που μοιάζει και πάλι πολύ με κρέας, ενώ το άρωμά του θυμίζει κάστανο και φουντούκι. Στην ελληνική κουζίνα τρώγεται συχνά ψητό στα κάρβουνα με λίγο αλάτι, ενώ γενικά τρώγεται τηγανητό, ψητό ή σωτέ με σκόρδο και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα πιάτα ζυμαρικών, κρεατικών, αλλά και με ρύζι.
-Κανθαρέλα: Έχει πορτοκαλί χρώμα (υπάρχει, όμως , και μια σπάνια ποικιλία χρώματος μαύρου) και εκ πρώτης όψεως θυμίζει τρομπέτα, ενώ το άρωμά της μοιάζει με βερίκοκο ή νεράντζι και η υφή της είναι πολύ ελαστική. Χρησιμοποιείται σε άσπρες σάλτσες, πουλερικά, αρνί κ.λπ, ενώ στη βόρεια Ελλάδα την κάνουν και… γλυκό του κουταλιού.
-Μορχέλα: Έχει καπέλο σε σχήμα κώνου και χρώμα από ανοιχτό μπεζ μέχρι σταχτόμαυρο, με τη σκουρόχρωμη ποικιλία να θεωρείται πιο νόστιμη. Είναι ακριβή και το άρωμά της θυμίζει έντονα συκώτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες, ενώ ταιριάζει και με κρεατικά, θαλασσινά και αλλαντικά.
Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία μας;
Τα μανιτάρια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 80-90%) και χαμηλή σε θερμίδες (30 θερμίδες στα 100 γραμμάρια), ενώ περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και λίπους. Περίπου το 8-10% του στεγνού βάρους τους είναι φυτικές ίνες, αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου και μας παρέχουν περίπου 20-40% των αναγκών μας σε χαλκό.
Ακόμη, αποτελούν μια καλή πηγή ριβοφλαβίνης, νιασίνης και σεληνίου, ενός αντιοξειδωτικού που συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για να προστατέψει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα οφέλη τους στην υγεία είναι πολλά και σημαντικά:
-Το κάλιο που περιέχουν βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο εμφράγματος μελλοντικά. Ταυτόχρονα, η περιεκτικότητά τους σε χαλκό κάνει καλό στην καρδιά, καθώς ο χαλκός έχει ιδιότητες με προστατευτική καρδιακή δράση.
-Η περιεκτικότητά τους σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη κατά 65%, ενώ μελέτη που έγινε στη Βαλτιμόρη πάνω στην αντιγήρανση, έδειξε ότι οι άντρες με τα χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα, είχαν 4 με 5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη. Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, τα μανιτάρια βοηθούν γενικότερα στην πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.
-Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε νερό και φυτικές ίνες και η χαμηλή σε θερμίδες τα καθιστά μια ιδανική τροφή για δίαιτα ή για υπερτασικούς.
-Τα μανιτάρια σιτάκι χρησιμοποιούνται στην κινέζικη ιατρική εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυώματος, λόγω του φυσικού συστατικού τους που ονομάζεται λεντινάνη και παρουσιάζει δράση όσον αφορά την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, βοηθώντας στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
-Ένζυμα που βρίσκουμε στα μανιτάρια βοηθούν στη διάσπαση τη ζάχαρης και του άμυλου που παίρνουμε από τις τροφές, αλλά και στη σωστή λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος και κατ’ επέκταση στη σύνθεση ινσουλίνης και τη ροή της.
-Δυναμώνουν τα οστά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη D και ασβέστιο, ενώ ο σίδηρός τους ωφελεί τους πάντες, ειδικά όσους πάσχουν από αναιμία.
Διαλέξτε τα, καθαρίστε τα και συντηρείστε τα σωστά
Αν διαπιστώσετε σκισίματα ή ζάρες και κηλίδες στο καπέλο τους καλύτερα να μην τα προτιμήσετε. Φροντίστε να έχουν ζωντανό χρώμα και αποφύγετε τα αποχρωματισμένα, προτιμώντας σφραγισμένα προϊόντα γνωστών εταιριών.
Αφού τα αγοράσετε, για να τα καθαρίσετε ξεκινήστε από τον κορμό τους. Καθαρίστε τα από χώματα και βρωμιές στο κάτω μέρος με μυτερό μαχαίρι. Πλύνετε τα με κρύο νερό, χωρίς όμως να τα μουλιάσετε, γιατί έτσι θα χάσουν τη γεύση τους.
Τοποθετήστε τα στο ψυγείο, φυλάσσοντάς τα στους 5 με 7 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα με το είδος τους μπορεί να αντέχουν για περισσότερες ημέρες στο ψυγείο (από 1 εβδομάδα μέχρι 18 ημέρες, με τις κανθαρέλλες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αντοχή), ενώ τα αποξηραμένα μπορείτε να τα τοποθετήσετε καλά κλεισμένα σε ξηρό και δροσερό μέρος.
clickatlife.gr

Ρόδι: το γούρι της υγείας μας


Σκοτώνει τα μικρόβια, διώχνει τις φλεγμονές, αποτοξινώνει τον οργανισμό και γενικότερα θωρακίζει την υγεία μας, ενώ αυτή την εποχή βρίσκεται στα… ντουζένια του. Απολαύστε κι εσείς λίγο ρόδι στη διατροφή σας και φέρτε καλοτυχία στην υγεία σας. ..

Οι παραδόσεις λένε πως αν σπάσουμε ένα ρόδι καθώς μπαίνει ο νέος χρόνος, η καλή μας τύχη θα φανερωθεί από εκεί που έχει κρυφτεί και θα μας… κυνηγάει όλη τη χρονιά. Αν και οι ειδικοί δεν μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο, αναφέρουν με βεβαιότητα, βάσει ερευνών, ότι το ρόδι έχει πολλές και σημαντικές ιδιότητες που μας ωφελούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ίσως, λοιπόν, είναι προτιμότερο αντί να το σπάσετε, να το φάτε και να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη του, τώρα που είναι και η εποχή του.

Και νόστιμο και θρεπτικό

Οι περισσότεροι δεν τα καταναλώνουμε συχνά, επιλέγοντας τα πιο… mainstream φρούτα του χειμώνα. Το ρόδι, όμως, περιέχει πολλές βιταμίνες (A,C, E), είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ καλύπτοντας περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης , περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, όπως επίσης και πολλές ευεργετικές φυτικές ίνες.

Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και το ρόδι είναι πλούσιο σε 3 διαφορετικά αντιοξειδωτικά, το ελλαγικό οξύ, τις ανθοκυανίνες και τις τανίνες, με το χυμό του να είναι ιδιαιτέρως πλούσιος σε αυτά και να ξεπερνά σε αντιοξειδωτική δράση ακόμη και το πράσινο τσάι, σύμφωνα με τις μελέτες του Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών. Και το καλύτερο; Προσφέρει όλα τα παραπάνω χωρίς πολλές θερμίδες, αφού τα 100 γραμμ. ροδιού μας δίνουν περίπου 70 θερμίδες.

Φύλακας υγείας

Μπορεί το ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό να κάνει πέρα, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και το ρόδι δεν πάει πίσω. Συγκεκριμένα:

-Λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών (3 φορές περισσότερα από τα μούρα, το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί), βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαιτέρως καρκίνου του προστάτη και του μαστού, ενώ διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει αισιόδοξα αποτελέσματα και στην περίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων.

-Κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερίνης στο αίμα. Ταυτόχρονα δρα βοηθητικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ οι αντιοξειδωτικές του ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο απόφραξής τους. Ο συνδυασμός των παραπάνω, οδηγεί σε προστασία από μακροπρόθεσμα καρδιακά προβλήματα.

-Ο χυμός του, ο οποίος θεωρείται το ίδιο ευεργετικός με το ίδιο το φρούτο -κάτι που δεν ισχύει γενικότερα με τους χυμούς άλλων φρούτων-, μπορεί να μειώσει τη δημιουργία οδοντικής πλάκας και να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων στα ούλα.

-Βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, ενώ σύμφωνα με έρευνες, η ιδιότητά του αυτή μπορεί να δράσει βοηθητικά και σε περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

-Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία επιδιορθώνουν ή προλαμβάνουν την καταστροφή των κυττάρων του σώματος, αποτελούν ένα μικρό μυστικό νεότητας. Το ρόδι θεωρείται αντιγηραντικό και η συχνή του κατανάλωση στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας, αλλά και των μαλλιών μας, κάνοντάς μας να δείχνουμε νεότεροι.

-Έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να έχει θεραπευτική δράση, ενώ γενικότερα τονώνει τον οργανισμό.

-Οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, αντιμετωπίζοντας σε ένα βαθμό προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Διαλέξτε τα με προσοχή

Πρώτ’ απ’ όλα προσανατολιστείτε προς το ρόδι που έχει έντονο και λαμπερό χρώμα. Πέρα από το χρώμα, μην ξεχνάτε ότι το… μέγεθος μετράει και επιλέξτε ένα σχετικά μεγάλο και βαρύ, έτσι ώστε να έχει περισσότερους σπόρους και περισσότερο χυμό. Το εξωτερικό του πρέπει να σκληρό και κόκκινο και όχι αποχρωματισμένο, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε αυτά που έχουν ρωγμές ή περίεργα σημεία. Το πάνω μέρος του ροδιού που προεξέχει θα πρέπει μην είναι ούτε πολύ σκληρό, ούτε πολύ μαλακό όταν το πιέζετε.

Για να αφαιρέσετε εύκολα τους σπόρους του, κόψτε οριζόντια τις δύο άκρες του κι έπειτα κόψτε το κάθετα σε 4 κομμάτια, τα οποία θα τοποθετήσετε σε νερό για περίπου 5 λεπτά. Έπειτα μπορείτε να αφαιρέσετε με το χέρι τους σπόρους, πετώντας τις φλούδες και τα λευκά μέρη του ροδιού και να τους τοποθετήσετε σε ένα μπολ στο ψυγείο.

Για να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, φροντίστε να καταναλώσετε ολόκληρους τους σπόρους, όσο είναι ακόμη φρέσκοι και ζουμεροί.

Δοκιμάστε τα με φαντασία

Οι μικροί σπόροι του ροδιού, μπορούν να καταναλωθούν τόσο μόνοι τους, όσο και σε χυμό. Υπάρχουν, όμως, και δεκάδες άλλοι τρόποι να το προσθέσετε στη διατροφή σας κι εμείς σας προτείνουμε μερικούς από αυτούς.

-Προσθέστε το σε σαλάτα με ρόκα. Βγάλτε τους σπόρους από ένα ρόδι και πασπαλίστε τους στη σαλάτα. Θα της δώσει και χρώμα και γεύση.

-Ανακατέψτε τους σπόρους του με το γιαούρτι σας.

-Φτιάξτε λικέρ ροδιού, με τους σπόρους του (4 φλιτζάνια), κονιάκ (4 φλιτζάνια), ζάχαρη (4 φλιτζάνια), κανέλα και γαρύφαλλα, βράζοντάς τα όλα μαζί

-Δημιουργήστε το δικό σας σπιτικό σιρόπι ροδιού, με αλεσμένο ρόδι, ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Αφού σουρώσουμε το αλεσμένο ρόδι παίρνοντας το χυμό του, προσθέτουμε ¾ της κούπας ζάχαρη για κάθε κούπα ροδιού. Τα βράζουμε μέχρι να δέσουν κι αργότερα προσθέτουμε κι ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού για κάθε κούπα χυμού και ανακατεύουμε.

-Προσθέστε τους σπόρους του στη φρουτοσαλάτα σας.

www.clickatlife.gr