Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τομ...τάτα: «υβριδικό» φυτό παράγει τομάτες και πατάτες

tomtata-ubridiko-futo
Θα τρώγατε ποτέ πατάτες και τομάτες, εάν γνωρίζατε ότι προέρχονται από το ίδιο φυτό; Ακόμη κι αν στους περισσότερους φαντάζει τουλάχιστον ξένη προς το παρόν, μια βρετανική εταιρεία προσφέρει ακριβώς αυτήν την επιλογή και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή.
Το - μάλλον όχι και τόσο ευφάνταστο - όνομά της είναι TomTato, δηλαδή Τομ-τάτα. Η Thompson & Morgan με έδρα το Ίπσουιτς την περιγράφει ως «περιβόλι σε γλάστρα». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα  «υβριδικό» φυτό που δίνει ταυτόχρονα έως και 500 τοματίνια πάνω από το χώμα, ενώ κάτω από το χώμα παράγει πατάτες.
«Το κόνσεπτ βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοια φυτά παράγονται επιτυχώς σε εμπορική κλίμακα», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. «Οι τομάτες είναι μέλη της οικογένειας της πατάτας και, κατά συνέπεια, είναι φυσικά συμβατές με τις πατάτες.»
Η T&M, που πωλεί κάθε γλάστρα προς 18 ευρώ διαβεβαιώνει ότι το TomTato δεν αποτελεί προϊόν εργαστηριακής μετάλλαξης, αλλά προήλθε από μεταμόσχευση του φυτού, παρόμοια με αυτήν που γίνεται στις τριανταφυλλιές και σε ορισμένα οπωροφόρα δέντρα. Υποστηρίζει ότι πατάτες και τομάτες είναι απόλυτα ασφαλείς προς κατανάλωση.
Η εταιρεία πραγματοποιούσε δοκιμές επί τρία χρόνια προτού το αποτέλεσμα κριθεί ικανοποιητικό και σήμερα είναι σε θέση να παράγει έως και 34.000 φυτά ετησίως. «Ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε το TomTato γιατί τα κοτσάνια της τομάτας και της πατάτας πρέπει να είναι εξίσου παχιά για να αποδώσει η μεταμόσχευση», εξήγησε ο διευθυντής του τομέα κηπευτικών της T&M Πολ Χάνσορντ μιλώντας στον Daily Telegraph.
Τα φυτά αναπτύσσονται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, αρκεί να βρίσκονται μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα ή σάκο. Η εταιρεία αρνείται να αποκαλύψει τις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν λέγοντας ότι θέλει να αποτρέψει τις απομιμήσεις. Αρκείται να πει ότι τα τοματίνια είναι πολύ πιο γλυκά από αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

http://news.agrigate.gr/index.php/16-crop-production/technology/845-tomtata-uvridiko-futo-paragei-tomates-kai-patates

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου