Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Υγεία: Μπρόκολο κατά του καρκίνου του δέρματος

Το μπρόκολο συγκαταλέγεται στις τροφές που έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές. Δεν ξεχωρίζει μόνο για την πλούσια περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Νέα μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι αυτός ο πράσινος θησαυρός παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του δέρματος και των ηλιακών εγκαυμάτων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας ένα συγκεκριμένο συστατικό του μπρόκολου, τη σουλφοραφάνη, η οποία από τη μία εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και από την άλλη ενεργοποιεί γονίδια, που προστατεύουν τον υγιή ιστό από την τοξικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με το τρίψιμο μπρόκολου απευθείας πάνω στο δέρμα, αποφεύγονται τα ηλιακά εγκαύματα, οι βλάβες των οποίων ευθύνονται για την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως το κακοήθες μελάνωμα.

Η Sally Dickinson, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία για την εκπόνηση της μελέτης συνεργάστηκε με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins της Βαλτιμόρης, δήλωσε: «Αναζητούμε τις καλύτερες μεθόδους για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε μορφές, που να είναι προσιτές και απλές για δημόσια χρήση. Η σουλφοραφάνη μπορεί πράγματι να αποτελεί μια τέτοια μορφή».

Το μπρόκολο, που ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά μαζί με το κουνουπίδι και το λάχανο, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, και φτωχό σε θερμίδες, γι’ αυτό και συστήνεται στις δίαιτες. Λόγω της αντιοξειδωτικής του σύνθεσης δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ θεωρείται ότι βοηθά και κατά της οστεοπόρωσης.
 
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/blog-post_3937.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου