Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μπρόκολο εναντίον προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου

Οι γυναίκες που καταναλώνουν φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο – όπως π.χ. το μπρόκολο, το σουσάμι – έχουν λιγότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται κάθε μήνα από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ), υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του Χάρβαρντ, τα επίπεδα του σιδήρου στον γυναικείο οργανισμό ενδεχομένως να συνδέονται με την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων (π.χ. ευαισθησία στο στήθος, κατάθλιψη, άγχος, κεφαλαλγία, κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, λαιμαργία) και τα οποία οφείλονται στην εμμηνορρυσιακό τους κύκλο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο σίδηρος σχετίζεται με το ΠΕΣ, καθώς εμπλέκεται στην διαδικασία της παραγωγής της χημικής ουσίας σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση.
Μελέτη γένους θηλυκού
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας 3.000 νοσοκόμων επί μια δεκαετία. Αρχικά όλες οι νοσοκόμες είχαν δηλώσει ότι δεν εμφάνιζαν προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Μέχρι το τέλος της δεκαετούς μελέτης ωστόσο, περίπου το 1/3 των γυναικών εμφάνιζαν σταθερά προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα.
Αναλύοντας τα διατροφικά μοτίβα των εθελοντριών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν έναν συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη φυτικού σιδήρου και στις χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.
Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι γυναίκες των οποίων η ημερήσια πρόσληψη φυτικού σιδήρου ξεπερνούσε τα 20mg είχαν 30%-40% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Εντόπισαν ακόμη, «κάποιες ενδείξεις», όπως αναφέρουν, σύμφωνα με τις οποίες και η υψηλή πρόσληψη ψευδαργύρου (που εντοπίζεται σε φυτικές τροφές όπως ξηροί καρποί, δημητριακά και όσπρια) συνδέεται επίσης τις χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης του εν λόγω συνδρόμου.
«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσα από άλλες μελέτες. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ΠΕΣ καλό θα ήταν να ακολουθούν διατροφή που να καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικού σιδήρου και ψευδαργύρου» υποστηρίζει η ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μπερτόν-Τζόνσον.
Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα των Αμερικανών, τα οποία για πρώτη φορά συνδέουν σίδηρο και ΠΕΣ, παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology».
Πηγή:tovima.gr
http://www.trelokouneli.gr/mprokolo-enantion-proemmhnorrusiakou-sundromou/

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Πορτοκάλι: Ένα υπέροχο όπλο ομορφιάς

Το πορτοκάλι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο υλικό για την παρασκευή απλών μασκών ομορφιάς, οι οποίες θα μεταμορφώσουν το πρόσωπο σας ενυδατώνοντας το και τρέφοντας το... με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του. 
Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α, στοιχεία που αποτελούν θησαυρό για την αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την κοσμετολογία.

Δείτε τις συνταγές για δύο μάσκες που θα σας προσφέρουν ένα λαμπερό, απαλό και υπέροχο πρόσωπο.

Αντιγηραντική μάσκα με πορτοκάλι

Θα χρειαστείτε:

- 1 πορτοκάλι

Τρόπος παρασκευής:

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πολτοποιήσετε το πορτοκάλι.

Τρόπος εφαρμογής:

Απλώστε το πολτοποιημένο πορτοκάλι στο πρόσωπο σας για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλτε το με άφθονο χλιαρό νερό. Θα δείτε πως το πρόσωπο σας θα είναι λαμπερό, απαλό και γυαλιστερό, ενώ παράλληλα θα έχετε καταφέρει να καθυστερήσετε την εμφάνιση των ρυτίδων.
Ενυδατική μάσκα με πορτοκάλι (για όλους τους τύπους δέρματος)

Θα χρειαστείτε:

- 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 πολτοποιημένο μήλο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού φασκόμηλο

Τρόπος παρασκευής:

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια βάλτε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγο.

Τρόπος εφαρμογής:

Καταρχήν προσέξτε να μην καίει. Στη συνέχεια απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά. Αμέσως μετά ξεπλυθείτε χρησιμοποιώντας μια βρεγμένη πετσέτα με χλιαρό νερό.
beautetinkyriaki.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4358.html

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Από αύριο η καταβολή οφειλών σε ροδακινοπαραγωγούς

Ξεκινά αύριο η καταβολή των οφειλομένων ποσών απευθείας στους ροδακινοπαραγωγούς για την πρώτη μεταποιητική μονάδα και σύντομα θα ξεκινήσει... η καταβολή των οφειλομένων στους παραγωγούς που συνεργάστηκαν με τη δεύτερη μεταποιητική βιομηχανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πληρωμές ύψους 7.000.000 εκατ. ευρώ που ξεκινούν αύριο αφορούν περίπου 3.000 ροδακινοπαραγωγούς που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην 1η εταιρία, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η καταβολή των οφειλομένων ύψους 5.000.000 εκατ. ευρώ σε περίπου 2.000 ροδακινοπαραγωγούς που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην 2η εταιρία.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπενθυμίζεται ότι μετά από παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη και κατόπιν συνεννοήσεως με τις μονάδες μεταποίησης ροδάκινου και τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ.

Εγκρίθηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2013 τα δάνεια στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Με την από τότε παρέμβαση του Υπουργείου αποφασίστηκε παράλληλα η απευθείας καταβολή των χρημάτων στους λογαριασμούς των παραγωγών, κάτι που αποτελούσε και αίτημα των δικαιούχων.

Μετά την ολοκλήρωση της συσχέτισης προκαταβολών που είχαν λάβει από τις μεταποιητικές μονάδες ροδάκινου οι παραγωγοί και της αξίας της παραγωγής που παρέδωσαν στις μονάδες μεταποίησης, προσδιορίστηκαν επακριβώς τα ποσά που θα λάβουν οι παραγωγοί για την εξόφληση της αξίας του προϊόντος που παρέδωσαν.
parapolitika.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9939.html

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πιστώσεις 36.694.000 ευρώ το 2013 για τη στήριξη των αγροτών

Υπογράφηκε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη η κατανομή των πιστώσεων έτους 2013 για τη χρηματοδότηση των... εθνικών προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί το 2013 θα ανέλθει σε 36.694.000 ευρώ και θα διατεθεί ως εξής:

1) 33.000.000 € για την πληρωμή, μέσω του ΕΛΓΑ, των προγραμμάτων ΠΣΕΑ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2) 1.800.000 € για τη χρηματοδότηση του προγράμματος περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων λόγω ασθενειών.

3) 1.520.000 € για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

4) 374.000 € για τη χρηματοδότηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για την εφαρμογή του προγράμματος των επισκοπήσεων (ελέγχων) για την παρακολούθηση των φυτοϋγειονομικών κινδύνων, με στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των εξαγωγών και της ασφαλούς διακίνησης των φυτών και των φυτικών προϊόντων της χώρας μας.
 tovima.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/36694000-2013.html