Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Χαλαζόπτωση θέρισε καλλιέργειες στην Κρήτη

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες προξένησαν οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ήδη σε αρκετές περιοχές έχει ξεκινήσει αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και οι ...
παραγωγοί καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης. Η χαλαζόπτωση στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μικρής διάρκειας ωστόσο προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Οι κυριότερες καλλιέργειες που έπληξε η χαλαζόπτωση ήταν τα αμπέλια και κηπευτικά. Οι σηαμντικότερες ζημιές εντοπίζονται στο δήμο Βιάννου που προχώρησε σε σχετική αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης.
prismanews.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6990.html

Ηλεία: Προοπτική καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης δίνει η ψήφιση ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια της επί δεκαετίες απαγορευμένης κλωστικής κάνναβης έδωσε η κυβέρνηση προσφέροντας μία ακόμα εναλλακτική πρόταση στους Έλληνες αγρότες.
Η άρση της απαγόρευσης επήλθε μετά την ψήφιση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέσα από τον οποίο αποφασίστηκε η εξαίρεση από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (Cannabis sativa L).

Μάλιστα σύμφωνα με τις προθέσεις της Πολιτείας οι πρώτες ζώνες καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης θα είναι σε περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Βοιωτίας, του Αγρινίου και της Ηλείας, όπου υπάρχουν ποτιστικά χωράφια. Μάλιστα η κλωστική κάνναβη στις περιοχές αυτές θα μπορούσε να καλλιεργηθεί ως αμειψισπορά με τις αροτραίες καλλιέργειες. Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, κ. Ντ. Τσιόλος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «κατά την άποψη της Επιτροπής, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται σε κανένα κράτος μέλος».

Την απάντηση αυτή έδωσε η Επιτροπή μετά από Ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή του νέου κώδικα περί ναρκωτικών.

Cannabis sativa L

Ο νέος «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών» 4139/2013 , που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή, εξαιρεί από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (Cannabis sativa L.), καθώς και την καλλιέργεια του φυτού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών αναφέρεται ότι “στις παραπάνω ουσίες (ναρκωτικές ουσίες) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα”.

Η απαγόρευση

Να σημειωθεί ότι πέρα από το όνομα «κάνναβη», η κλωστική (βιομηχανική) δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την ινδική κάνναβη. Μέχρι σήμερα, όμως, η κλωστική κάνναβη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί στη χώρα μας λόγω της βοτανικής συγγένειας που έχει με την ινδική κάνναβη, η οποία είναι ναρκωτικό, γιατί θεωρούνταν και το είδος αυτό ως ναρκωτική ουσία σύμφωνα με τις απαγορεύσεις του Νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Ωστόσο, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), μια ψυχοτρόπος ναρκωτική ουσία, είναι μικρότερη από 0,2%, πράγμα που σημαίνει ότι για να υπάρξει επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωσή της θα πρέπει να καταναλωθούν κάθε φορά τεράστιες ποσότητες με μόνο μία φορά.

Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος, που ανήκει στην οικογένεια των Cannabaceae. Το είδος αυτό υποδιαιρείται σε πολλά υποείδη. Η κλωστική κάνναβη καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για τις ίνες της, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή σχοινιών.

Το είδος αυτό, που είναι κοινώς παραδεκτό ότι είναι ακίνδυνο και βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών, καλλιεργούνταν μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.

Ενισχύσεις

Από το 1990 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 1308/1990) προσπαθεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Για το λόγο αυτό η E.E. ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης που προορίζονται για την παραγωγή ινών. Βασική προϋπόθεση είναι η περιεκτικότητα των φυτών σε τετραϋδροκανναβινόλη να μην υπερβαίνει το 0,2%. Για τη χορήγηση της ενίσχυσης αυτής απαιτείται επίσης η σύναψη σύμβασης για τη μεταποίηση του προϊόντος. Παράλληλα, προβλέπεται και ενίσχυση για τους μεταποιητές.
ilialive.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6990.html

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

Τασμανία: έλληνας "βασιλιάς" των χρυσανθέμων

Ονομάζεται Νικόλαος Σαραμάσκος, ομογενής, κατοικεί στο Χόμπαρτ της ακριτικής Τασμανίας και είναι διάσημος για την παραγωγή χρυσανθέμων.

Γεννήθηκε στην Κίμωλο και μετανάστευσε παιδί ακόμη στην Αυστραλία, όπου μπήκε στη βιοπάλη. Τα γράμματά του είναι λίγα. Η φτώχια δεν άφηνε περιθώριο για «πολυτέλειες»... Από τρυφερή ηλικία βγήκαν στη θάλασσα μαζί με τον αδελφό του. Όταν μεγάλωσε λίγο, έφυγε για την Αίγυπτο και κατόπιν για την Ινδία. Μόνο που εκεί η ζέστη η ζέστη ήταν ανυπόφορη και μόλις του δόθηκε ευκαιρία, παρέα με έναν φίλο του πήραν τον δρόμο για την Αυστραλία. Αποβιβάστηκαν στην καρδιά των μεταναστών στη Μελβούρνη, όπου έμεινε για λίγο χρονικό διάστημα. Το ανήσυχο πνεύμα του και οι πιέσεις γνωστών τον οδήγησαν στην Τασμανία. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Χόμπαρτ.

Όταν εργάζονταν σαν υπάλληλος, ένας από τους εργοδότες του, φημισμένος καλλιεργητής χρυσάνθεμων, κέντρισε το ενδιαφέρον του νεαρού Νικ. Τον μύησε στην τέχνη της καλλιέργειας κι εκείνος επιδόθηκε με ζήλο. Στο Χόμπαρτ στέγασε τον δικό του «κήπο της Εδέμ».

Όλο τον χρόνο καλλιεργεί χρυσάνθεμα υψηλής ποιότητας, τα μεγαλώνει με απέραντη αγάπη και στοργή σαν μάνα. Σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών. Χρυσάνθεμα που μοιάζουν με ντάλιες ή μαργαρίτες. Έχει κάνει, μάλιστα, εισαγωγή από την Ιαπωνία και άλλα κράτη σπάνια είδη χρυσάνθεμων.

Κάθε χρόνο ο Νικ και η σύζυγός του ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, παρουσιάζουν τα «παιδιά» του σε εκθέσεις και βραβεύονται.
athina984.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4765.html

Σάββατο, 4 Μαΐου 2013

Welwitschia mirabilis : Σπάνιο φυτό μοιάζει με… σωρό σκουπιδιών!

Το Welwitschia mirabilis φυτρώνει στη Ναμίμπια και είναι μοναδικό στο είδος του. Αποτελείται μόνο από φύλλα...
(που μοιάζουν με φαρδιές «κατσαρές» κορδέλες) με ξερές άκρες και έναν εύρωστο μίσχο με τις ρίζες. Στην πραγματικότητα είναι ένα δέντρο, αν και δεν του φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα ύψος και 8 μέτρα πλάτος, ενώ ζει από 400 έως 1.500 χρόνια, αποτελώντας ένα «ζωντανό» απολίθωμα. Το Welwitschia μοιάζει μερικές φορές με έναν σωρό σκουπιδιών… παρατημένο στο κέντρο της ερήμου, αφού τα φύλλα του είναι άτακτα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο!

Οι ντόπιοι το γνωρίζουν με το όνομα Kharos ή khurub και χρησιμοποιούν τα φύλλα του σε διάφορα φαγητά της τοπικής κουζίνας, τα οποία έχουν τη γεύση κρεμμυδιού. Επιπλέον, αποτελούν άριστο αφέψημα αλλά και ιδανικό κατάπλασμα σε πληγές!

Το φυτό οφείλει την επιστημονική ονομασία του στον Αυστριακό βοτανολόγο Friedrich Welwitsch, ο οποίος το ανακάλυψε το 1859 και ευδοκιμεί σε ερημικά εδάφη, όντας ιδιαίτερα ανθεκτικό στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής, αφού οι ανάγκες του για νερό είναι ελάχιστες.

Το Welwitschia mirabilis μπορεί να ευδοκιμήσει και σε αστικό περιβάλλον, μέσα σε γλάστρα, αρκεί να έχει πολύ φως και ελάχιστο νερό. Αναπτύσσεται αργά και σίγουρα -αν έχει την κατάλληλη φροντίδα- θα ζήσει περισσότερο και από εσάς!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6110.html

Υγεία: Ποιές ειναι οι ευεργετικές δράσεις του σκόρδου

Το σκόρδο είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, και η καταγωγή του φαίνεται να έχει τις ρίζες της στην Ασία.Το σκόρδο περιέχει μια ουσία γνωστή ως αλισίνη, στην οποία οφείλει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και την προστασία του ίδιου του φυτού από εισβολείς (έντομα, μικροοργανισμοί). Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 και C, μαγγανίου, σεληνίου, ενώ πλήθος επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Φαίνεται ότι μια σκελίδα σκόρδου (περίπου 4γρ) καθημερινά προσφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα του εν λόγω φυτού.

Ποια είναι αυτά όμως;

- Σκόρδο το Υπολιπιδαιμικό Υποχοληστερολαιμικό: Χωρίς να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός, φαίνεται ότι το σκόρδο δρα μειώνοντας τη δραστικότητα ενός ενζύμου που παίρνει μέρος στην ενδογενή βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Σε ασθενείς που ακολουθούν υπολιπιδαιμική θεραπεία μπορεί το σκόρδο να συνδυαστεί με τη θεραπευτική τους αγωγή.

- Μειώνει τα τριγλυκερίδια: Παράλληλα, κάποια συστατικά του σκόρδου (θειούχες ενώσεις, όπως θειο-αλλοκυστεΐνη) που τις συναντάμε σε αυτό εφόσον έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί, φαίνεται να συμβάλλουν στην αναστολή του ενζύμου που συνθέτει λιπαρά οξέα.

- Προλαμβάνει γρίπη-κρύωμα: Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ έχει συσχετισθεί με πρόληψη κρυολογήματος.

- Ηπατοπροστατευτικό- Νευροπροστατευτικό- Αντιοξειδωτικό: Πρόκειται για εύρος ευεργετικών δράσεων που οφείλονται στην αλλισίνη, αλλά και σε άλλες ενώσεις (πχ σάπωνες)που σχηματίζονται από εκχύλισμα σκόρδου

- Πρόληψη καρκίνου: Σύμφωναε με μελέτη, η μέτρια κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει κατά 35% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το σκόρδο ειδικά όταν «ταλαιπωρείται» (κόψιμο, ξεφλούδισμα) περιέχει ουσίες με ιδιαίτερα αντικαρκινική δράση (θειο-αλλοκυστεΐνη, αλλικίνη, αλλυλικό δισουλφίδιο).

Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα, η μείωση είναι μικρότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή/και η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει την αλινάση (ένζυμο), που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών και αντικαρκινικών θειούχων ενώσεων. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεφλουδίζετε το σκόρδο, να το ψιλοκόβετε και να το αφήνετε έτσι για 5-10 λεπτά πριν το μαγειρέψετε.

Αγοράζοντας σκόρδο, προτιμήστε το ξηρό, παχουλό, σταθερό χωρίς κηλίδες σκόρδο. Το φρέσκο σκόρδο είναι λευκό ως υπόλευκο. Αποφύγετε σκόρδο με μπαλώματα ή με μαλακό κεφάλι.

Όσον αφορά στην αποθήκευση του σκόρδου, μην το βάλετε στο ψυγείο. Αποθηκεύετε το σκόρδο σε σκοτεινό, δροσερό σημείο (πχ ντουλάπι) ή σε πήλινο δοχείο.

Για το ξεφλούδισμα, με την επίπεδη μεριά ενός μαχαιριού πιέστε κάθε σκελίδα σκόρδου προς τα κάτω γρήγορα και απαλά (το φρέσκο σκόρδο είναι κολλώδες και δύσκολο στο ξεφλούδισμα). Απορρίψτε το χαρτώδες δέρμα, κόψτε το άκρο της ρίζας και ψιλοκόψτε.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται ωμό το σκόρδο. Υπάρχουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως και χάπια σκόρδου.

Προσοχή!

Ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους για την κατανάλωση σκόρδου, καθώς το σκόρδο παρουσιάζει αντιπηκτικές ιδιότητες.

Επίσης, μην το παρακάνετε με την κατανάλωσή του, πάνω από 5 σκελίδες σκόρδο την ημέρα, πέρα από τη δυσοσμία που μπορεί να ενοχλεί τον περίγυρο, προκαλεί έντονο φούσκωμα και καούρα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/05/blog-post_3518.html