Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Dryocampa rubicunda H εντυπωσιακή «χνουδωτή» ροζ νυχτοπεταλούδα!

Μια εντυπωσιακή νυχτοπεταλούδα ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό ροζ-κίτρινο χρώμα της, καθώς... έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις εν λόγω πεταλούδες (ξέρετε αυτές που προσεγγίζουν τα βράδια το φως) σε ένα συνηθισμένο και αδιάφορο καφε-μπεζ χρώμα. Η Dryocampa rubicunda, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, διαθέτει τα ωραιότερα χρώματα του είδους και για το λόγο αυτό ονομάζεται Rosy Maple Moth ή πιο απλά»ροζούλα». Ζει στη βόρεια Αμερική και τρέφονται κυρίως με φύλλα σφενδάμνου, φυτό το οποίο επιλέγουν και για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Πέρα από το παράδοξο χρώμα των φτερών τους, διακρίνονται και για το χνούδι που έχουν στα φτερά τους και κυρίως στο κεφάλι τους. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα μερικά εκατοστά, ενώεπιλέγουν συνήθως φυτά παρόμοιου χρωματισμού με το δικό τους για να προστατευονται με τον τρόπο αυτό από τους εχθρούς τους. Εμφανίζονται σε κήπους και πάρκα, και αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φωτογραφικά θεάματα.


http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/06/h_24.html

Tuta absoluta – Φυλλορύκτης της Τομάτας



Το έντομο Tuta absoluta είναι πλέον από τους σημαντικότερους εχθρούς της τομάτας. Στις περιοχές της Μεσογείου πρωτοεμφανίστηκε το έτος 2006. Η διάδοση του εντόμου υπήρξε έκτοτε ταχύτατη, ενώ σήμερα είναι παρόν σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.


Ο κύριος τρόπος διασποράς του εντόμου πιστεύεται οτι είναι διαμέσου συγκομιδής ήδη προσβεβλημένων καρπών καθώς οι προνύμφες του εντόμου εξέρχονται από τους καρπούς και στη συνέχεια νυμφώνονται στα κουτιά μεταφοράς των καρπών. Συχνά οι πρώτες παγιδεύσεις ακμαίων συμβαίνουν σε φερομονικές παγίδες τοποθετημένες σε συσκευαστήρια τομάτας.


Το λεπιδόπτερο αυτό έχει μέχρι 12 γενεές το χρόνο, ενώ κάθε θηλυκό μπορεί να αποθέσει μέχρι 250 αυγά. Οι προνύμφες ανοίγουν χαρακτηριστικές στοές σε φύλλα αλλά και βλαστούς και καρπούς. Οι ζημιά από το έντομο, ειδικά σε μεγάλους πληθυσμούς μπορεί να είναι ολοκληρωτική.






Το έντομο Tuta absoluta διαθέτει μεγάλο δυναμικό αναπαραγωγής. Οι προνύμφες δεν εισέρχονται σε διάπαυση, εφόσον υπάρχει άφθονη για αυτές τροφή. Ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται σε  29–38 ημέρες αναλόγως των κλιματικών συνθηκών. Μελέτες που έχουν διξαχθεί στη Χιλή έδειξαν οτι ο πλήρης βιολογικός κύκλος είναι 76.3 μέρες στους 14°C, 39.8 στους 19.7 °C και 23.8 στους 27.1 °C. Τα ακμαία είναι νυκτόβια και συνήθως την ημέρα κρύβονται σε προστατευμένα μέρη όπως φύλλα. Τα θηλυκά εναποθέτουν αυγά στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Το έντομο έχει 4 προνυμφικά στάδια, με τις νεαρές προνύμφες να εμφανίζονται προς το τέλος του χειμώνα. Η νύμφωση λαμβάνει χώρα στο έδαφος, στην επάνω επιφάνεια των φύλλων ή εντός των στοών στα φύλλα, αναλόγως των περιβαλλοντικών συνθηκών. Όταν το έντομο Tuta absoluta δε νυμφώνεται στο έδαφος τότε συνήθως δημιουργεί κουκούλι πάνω σε άλλες επιφάνειες. Το έντομο μπορεί να διαχειμάσει ως αυγό, πούπα ή ακμαίο.


Το έντομο μπορεί να προσβάλει τη τομάτα σε οποιοδήποτε στάδιο, ακόμα και όταν η τομάτα είναι στο στάδιο των 2-3 φύλλων. Ο εχθρός Tuta absoluta φαίνεται είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε φυσικούς εχθρούς – αρπακτικά και παράσιτα. Η μείωση του πληθυσμού με φυσικό τρόπο μπορεί να είναι της τάξης του 75% από συνδυασμό αρπακτικών και παρασίτων. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από την Ισπανία οτι οι φυσικώς απαντώμενοι οργανισμοί, σταδιακά μειώνουν τον πληθυσμό του εχθρού σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.


Το πρώτο μέτρο έναντι του εχθρού είναι η σωστή χρήση φερομονών εντός και εκτός θερμοκηπίου. Η προηγούμενες ενέργειες μπορούν να συνδυαστούν με την έγκαιρη εισαγωγή αρπακτικών όπως των Macrolophus caliginosus ή Nesidiocoris tenuis. Επίσης η χρήση βιολογικών εντομοκτόνων όπως Bacillus thuriengensis συνεισφέρουν σημαντικά στην καταπολέμησή του. Παράσιτα όπως Trichogramma spp, Necremnus spp και Diadegma leicole επίσης συνδράμουν στη μείωση των πληθυσμών.
       



Η υγιεινή εντός του χώρου καλλιέργειας είναι επίσης πολύ σημαντική για την καταπολέμηση του εντόμου. Η απομάκρυνση υπολειμμάτων της προηγούμενης καλλιέργειας στο τέλος της περιόδου, είναι ικανή να μειώσει τον αριθμό των εντόμων που επιβιώνουν και συνεπώς είναι ικανά να επιμολύνουν την επόμενη καλλιέργεια.





Ωφέλιμα για την καταπολέμηση του εντόμου Tuta absoluta


Παράσιτα: Trichogramma achaea, Diadegma ledicola, Necremnus tidius, Necremnus artynes
 
Αρπακτικά έντομα: Macrolophus caliginosus , Nesidiocoris tenuis

 http://www.anthesis.gr/el/proionta/ofelimoiorganismoi/extroi/tutaabsoluta.html

Λυριόμυζα Miner fly ( Liriomyza bryoniane Kalt., Liriomyza huidobrensis Blanchard, Liriomyza trifolii Burgess)

ΕΝΤΟΜΟ: Miner fly ( Liriomyza bryoniane Kalt., Liriomyza huidobrensis Blanchard, Liriomyza trifolii Burgess)

 Ξενιστές:
Είδος πολυφάγο που αναπτύσσεται σε καλλιέργειες λαχανικών (φασόλι, τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι, καρπούζι και σέλινο) και καλλωπιστικά φυτά (ζέρμπερα και χρυσάνθεμο).

Σπουδαιότητα:
Είναι έντομο μεσαίας σπουδαιότητα και δεν περιορίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετικά εκτεταμένη μόλυνση.

Συμπτώματα:
Ζημιές προκαλούν τα ενήλικα έντομα και οι κάμπιες. Τα ενήλικα δαγκώνουν τα φύλλα για να τραφούν και εναποθέτουν πάνω τους αυγά. Οι κάμπιες τρέφονται με το παρέγχυμα του φύλλου και σκάβουν στοές που γίνονται νεκρωτικές περιοχές και παίρνουν χρώμα καφέ. Αυτές οι στοές προκαλούν απώλεια της ικανότητα φωτοσύνθεσης των φύλλων. Όταν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, τα φύλλα ξεραίνονται.

Περιγραφή εντόμου:

Τα έντομα περνούν από στάδιο αυγού, τρία στάδια κάμπιας, στάδιο χρυσαλλίδας και ενηλίκου. Το αυγό έχει μήκος 0,28 χιλ. είναι διάφανο στα πρώτα στάδια και κρεμώδες στο τέλος. Τα αυγά τοποθετούνται στο κάτω μέρος των φύλλων.
Οι κάμπιες έχουν μήκος 3-3,5 χιλ. και χρώμα κιτρινωπό (L. trifolii) ή λευκό του γάλακτος (τα υπόλοιπα είδη).
Η χρυσαλλίδα είναι κίτρινη (L. trifolii) έως καφεκόκκινη (τα άλλα είδη) κι έχει μήκος 2 χιλ.
Το ενήλικο έχει μήκος 1,5 -2,3 χιλ., είναι κιτρινωπό με μαύρα στίγματα και τα φτερά είναι ανοιχτόχρωμα στο L. trifolii και σκούρα στο L. huidobrensis. Το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό και το όργανο εναπόθεσης αυγών είναι σχεδόν κωνικό και μαύρο

Βιολογικός κύκλος:
Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και το φως. Διαφορές σημειώνονται και μεταξύ ειδών.
Οι γενιές επικαλύπτονται όλο το χρόνο. Με ιδανικές συνθήκες, εμφανίζονται 9-10 γενιές το χρόνο. Η πυκνότητα του πληθυσμού εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τη διατροφή.



Control
:

a) Χημικά μέτρα:
Χρήση εγγυημένων εντομοκτόνων και προσπάθεια εναλλαγής τους, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αντιστάσεων.

Συνιστάται η εφαρμογή εντομοκτόνων που υγραίνουν τις δύο πλευρές του φύλλου. Συνιστώμενα δραστικά συστατικά: Acefate, pirazofos, abamectin, quinalfos, cyromacin.
b) Αντιμετώπιση στην καλλιέργεια
· Πρόληψη στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας
· Απομάκρυνση ζιζανίων και υπολειμμάτων καλλιεργειών γιατί τα έντομα επιζουν σ? αυτά.
· Τοποθέτηση κίτρινων παγίδων στο θερμοκήπιο, για την ανίχνευση ενηλίκων.
· Χρήση δικτύου στα ανοίγματα εξαερισμού του θερμοκηπίου
c) Βιολογικός έλεγχος.
Τα ενήλικα Diglyphus isaea έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στα θερμοκήπια της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και στα Κανάρια Νησιά. Το D. isaea είναι παράσιτο και διώκτης της κάμπιας. Το Dacnusa sibirica είναι το συνηθέστερο είδος στη Ν.Α.Ισπανία.

A:Dacnusa sibirica; B: Diglyphus isaea



 http://www.agri.gr/e/%CE%BB%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%B6%CE%B1/#sthash.5Gy78kg3.dpuf

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο καφές κινδυνεύει από καταστροφικό μύκητα

 
Ο καφές που απολαμβάνουμε κάθε πρωί ίσως αποτελέσει το επόμενο μεγάλο θύμα της Κλιματικής Αλλαγής. Ειδικότερα, στην Κεντρική Αμερική έχει ξεσπάσει μια ασθένεια που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις καφεόδεντρου ρημάζοντας τους καρπούς.
Ο ένοχος ακούει στο όνομα «οξείδωση του καφέ» και επί της ουσίας είναι ο μύκητας ερυσίβη που παρασιτεί σε ορισμένα δημητριακά και χλόες.
Μέχρι στιγμής των 50% των εκτάσεων καφέ στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά έχουν προσβληθεί από το μύκητα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο καφές καλής ποιότητας θα αποτελέσει προϊόν υπό εξαφάνιση εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο μύκητας εξαπλώνεται σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά αφήνοντας πίσω του ρημαγμένες εκτάσεις καφεόδεντρων με σάπιους καρπούς που δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο στάδιο του αποκομιδής.
Η εν λόγω ασθένεια παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Αμερική κατά τη δεκαετία του 1970, αλλά δεν αποτελούσε κίνδυνο για τον κλάδο έως ότου η κλιματική αλλαγή ενεργοποίησε τον μύκητα τα τελευταία επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί ταχύτατα χάρη στην αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία.
Το 2012, η παγκόσμια παραγωγή καφέ μειώθηκε κατά 15%, ανεβάζοντας το κόστος του προϊόντος και προκαλώντας την απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο.
Ως μέτρα αντιμετώπισης για τους καλλιεργητές του καφέ είναι ο ψεκασμός με μυκητιοκτόνα και η μετακίνηση των καλλιεργειών σε νέες εκτάσεις. Παρόλα αυτά, τα μολυσμένα δέντρα επανέρχονται σε τρία χρόνια.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μετεωρολογικές μεταβολές στην Κεντρική και τη Νότιο Αμερική επηρεάζουν τους καρπούς καφέ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η επάρκεια της παγκόσμιας παραγωγής.
Σε ξεχωριστή μελέτη ερευνητών από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μεγάλης Βρετανίας και την Αιθιοπία υποστηρίζεται ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να εξαφανίσουν σε 70 χρόνια τον αραβικό καφέ, δυσχεραίνοντας τον ανεφοδιασμό ενός από τα βασικότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Εκτός από τον καφέ, θύμα της κλιματικής αλλαγής είναι και η σοκολάτα σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Τροπικών Καλλιεργειών (International Center for Tropical Agriculture -CIAT).
Πηγή: econews.gr
http://troktiko.eu/2013/06/o-kafes-kinduneuei-apo-katastrofiko-mukhta/

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Lysimachia Ένα φυτό που εξαφανίζει τα κουνούπια

ena-fyto-pou-exafanizei-ta-kounoupia-1-315x236Στην Lysimachia αρέσει πολύ το νερό. Αν την τοποθετήσουμε σε μια γυάλα και κάνουμε τη σωστή μετατροπή τα κουνούπια έχουν πρόβλημα Το φυτό ανήκει στα λεγόμενα υδροχαρή φυτά και μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε μια γυάλα γεμάτη νερό.
Τοποθετείται στα μπαλκόνια των σπιτιών ή των διαμερισμάτων και ζει με το νερό που ρίξαμε αρχικά. Δεν χρειάζεται δηλαδή αλλαγή του νερού μέσα στη γυάλα. Αν μέσα στη γυάλα τοποθετήσουμε το όχι και τόσο γνωστό μας κουνοπόψαρο, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των εντόμων αφού το συγκεκριμένο ψάρι έχει ως κύριο μενού του, τα ενοχλητικά έντομα.
Πρασινίζοντας το μπαλκόνι μας, κάνουμε πιο άνετη τη διαμονή μας στους εξωτερικούς χώρους.
Το κουνοπόψαρο, το χρησιμοποιούσαν παλιότερα σε περιοχές με μεγάλες περιόδους ελονοσίας.

http://troktiko.eu/2013/06/ena-futo-pou-eksafanizei-ta-kounoupia/

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Eudocima salaminia Πεταλούδα μεταμορφώνεται σε ξερό φύλλο!

Έχουν τα φύλλα μάτια και ποδαράκια; Μάλλον όχι! Αποκλείουμε λοιπόν την περίπτωση αυτό που βλέπετε να είναι ένα ξερό φύλλο.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έντομο, μια νυχτοπεταλούδα για την ακρίβεια, που ονομάζεται Eudocima salaminia και όταν τυλίγει τα φτερά της δημιουργεί την οφθαλμαπάτη ενός ξερού φύλλου.

Ζει στη νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και τα νησιά του Ειρηνικού και είναι ιδιαιτέρως βραβερή για τις καλλιέργειες, καθώς προσεγγίζει τα φρούτα και ρουφάει τους χυμούς τους.

Το μήκος της δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά, ενώ η εμφάνισή της αποτελεί μέρος του καμουφλάζ που χρησιμοποιεί για να παραπλανά τους εχθρούς της αλλά και για να απολαμβάνει ανενόχλητη τα ζουμερά φρουτάκια της!

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/06/blog-post_2430.html