Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Ο πολύ απλός λόγος που το καστανό ρύζι είναι πιο υγιεινό από το λευκό

Το καστανό ρύζι έχει ανέβει πολύ στις προτιμήσεις μας τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχουν πολλοί που εξακολουθούν να μην το προτιμούν, αν και πιο υγιεινό, επειδή υποστηρίζουν ότι το λευκό ρύζι είναι πιο νόστιμο.
Το λευκό και το καστανό ρύζι προέρχονται από τον ίδιο σπόρο, αλλά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Το λευκό ρύζι έχει υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία σε σχέση με το λευκό.
Όταν συλλέγεται το ρύζι, πλένεται και αφαιρείται ο φλοιός του. Αυτό είναι το καστανό ρύζι, το οποίο έχει μερικές ακόμα λεπτές στρώσεις από πίτουρο να καλύπτουν τον σπόρο ρυζιού. Για το λευκό ρύζι, ο σπόρος καθαρίζεται περαιτέρω και αφαιρείται εντελώς το πίτουρο από τον εξωτερικό φλοιό.
Το καστανό ρύζι είναι ολικής άλεσης, το οποίο σημαίνει ότι περιέχει όλες τις φυτικές ίνες που έχει το πίτουρο και το εσωτερικό που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ενώ στο λευκό ρύζι έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες και το «σπέρμα», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει πλέον τις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που διατηρεί το καστανό ρύζι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα φλιτζάνι βρασμένο καστανό ρύζι περιέχει 4γρ φυτικές ίνες και 5γρ πρωτεΐνη, ενώ ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι περιέχει 1γρ φυτικές ίνες και 4γρ πρωτεΐνη. Οι φυτικές ίνες δεν είναι το μόνο θετικό που έχει το καστανό ρύζι, αφού έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

 http://www.huffingtonpost.gr/2017/01/09/-ygeia-o-aplos-logos-pou-to-kastano-ruzi-einai-pio-ugieino-apo-to-leuko_n_14054944.html?utm_hp_ref=greece

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Αυτό είναι το μπαχαρικό που σταματάει την αιμορραγία σε λίγα δευτερόλεπτα

Ένα μικρό κόψιμο ή τραύμα είναι ικανό να προκαλέσει αιμορραγία που πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο σπίτι καθώς μπορεί να συμβεί την ώρα που κάνουμε δουλειές.
Ωστόσο, αν σας συμβεί, υπάρχει ένα υλικό στην κουζίνα που μπορεί να σταματήσει πολύ άμεσα την αιμορραγία και συγκεκριμένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο λόγος για ένα μπαχαρικό του οποίου τις ιδιότητες πολλοί δεν γνωρίζουν.
Πρόκειται για το πιπέρι καγιέν το οποίο έχει την ιδιότητα να σταματά την αιμορραγία σε λιγότερο από ένα λεπτό στην πλειονότητα αυτών των περιστατικών. Ο λόγος είναι ότι εξισώνει την πίεση του αίματος και επιτρέπει την γρήγορη πήξη του. Επίσης, το πιπέρι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθά στην επούλωση του τραύματος.
Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να διαλύσετε μια κουταλιά σε λίγο νερό και αφού βουτήξετε στο διάλυμα μία γάζα να την εφαρμόσετε πάνω στην πληγή.